Waardecreatiemodel

Waardeketen en ons waardecreatiemodel

Onze waardeketen bestaat uit leveranciers, onze eigen bedrijfsprocessen en onze klanten.

In dit verslag geven wij een integraal beeld van de manieren waarop wij waarde creëren en hoe het proces van waardecreatie verloopt. Dit proces hebben we schematisch in beeld gebracht in ons waardecreatiemodel.

In ons waardecreatiemodel laten we zien hoe onze bedrijfsprocessen bijdragen aan onze maatschappelijke resultaten, meerwaarde en impact. Hierbij hanteren wij de Sustainable Development Goals (SDG’s) van de Verenigde Naties als kader. De vijf voor ons belangrijkste SDG’s zijn weergegeven in ons waardecreatiemodel en lichten we verderop in dit hoofdstuk nader toe. We richten ons op resultaten op verschillende terreinen, waaronder:

Organisatorisch:

  • Duurzaamheid in onze statuten, beleid en acties: wij vinden het belangrijk om maatschappelijk toegevoegde waarde te leveren. Onze duurzaamheidsvisie maakt daarom integraal onderdeel uit van onze besluitvormingsprocessen en governance-structuren.

  • Verantwoordelijkheid bij bestuurders: we vinden het vanzelfsprekend dat iedere bestuurder verantwoordelijkheden heeft in lijn met onze duurzaamheidsvisie. De concrete invulling hiervan werken we nog uit.

  • Alle generaties zijn betrokken: we hechten er veel waarde aan dat ieders stem in onze organisatie wordt gehoord.

  • Groot draagvlak voor en door co-eigenaarschap: alle medewerkers binnen aaff zijn co-eigenaar. Dit zorgt voor extra betrokkenheid.

Mens:

  • Tevreden medewerkers;

  • Tevreden klanten;

  • Groei en loopbaanontwikkeling van medewerkers;

  • Diversiteit in de samenstelling van management en medewerkers, zoals een evenwichtige man/vrouw-verdeling, zowel bedrijfsbreed (52%/48%) als in het hogere management (55%/45%).

Milieu:

  • Inzicht in CO2-uitstoot;

  • CO2-reductiedoelstelling: Net Zero in 2030;

  • Zelf opgewekte zonne-energie: 16 kantoren, ruim 2300 panelen, > 400.000 kWh/jr.

Financieel:

  • Omzet;

  • Stabiele resultaten voor certificaathouders;

  • Investeringen in ESG en technologie.

Maatschappelijke waarde creëren volgens de SDG’s

We willen onze klanten ondersteunen bij verantwoorde en circulaire bedrijfsmodellen, en in het bevorderen van transparante financiële systemen. Ook willen we innovaties stimuleren die bijdragen aan het aanpakken van maatschappelijke uitdagingen. Hierbij richten we ons ook op het verkleinen van ongelijkheid, het stimuleren van fatsoenlijk werk, het bevorderen van duurzame industrie en het versterken van instituties. Dit willen we de komende periode concreter verankeren op basis van negen van de zeventien duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties - de ‘Sustainable Development Goals’ of kortweg SDG’s. Vijf van deze negen SDG's beschouwen we voor de komende tijd als meest belangrijk (SDG 5, 8, 12, 13 en 16). Dit lichten we hierna toe.

Gendergelijkheid (SDG 5)
We streven naar een diverse en inclusieve werkomgeving waarin iedereen, ongeacht achtergrond, religie, gender of seksuele geaardheid, gelijke kansen krijgt op het gebied van ontwikkeling, beloning en groei. Als ondertekenaar van het SER Diversiteit in Bedrijf Charter zetten we ons actief in voor meetbare doelstellingen op het gebied van diversiteit en inclusie. We geloven in gelijkwaardigheid zonder gelijksoortigheid en zien de meerwaarde van diverse perspectieven en achtergronden voor onze organisatie. Dit vertalen we in:

  • een actief wervings- en promotiebeleid, gericht op diversiteit;

  • gelijke beloning voor gelijk werk;

  • een veilige werkomgeving waar iedereen zichzelf kan zijn;

  • actieve monitoring en rapportage van diversiteitsdoelstellingen.
    ­

Eerlijk werk en economische groei (SDG 8)
Als impactmakers plaatsen we impact boven winstbejag. Deze overtuiging passen we allereerst toe op onze eigen organisatie, waarbij onze unieke eigendomsstructuur bijdraagt aan dat iedereen deelt in het succes en zich verantwoordelijk voelt voor het succes van onze organisatie. aaff is volledig eigendom van de medewerkers via een certificatenregeling die voor iedereen toegankelijk is. Onafhankelijk van functie kan elke collega met een vast dienstverband co-eigenaar worden. Deze vorm van medewerkersparticipatie zorgt niet alleen voor eerlijk werk en een rechtvaardige verdeling van de waarde die we creëren, maar versterkt ook de betrokkenheid bij onze maatschappelijke doelen en onze organisatie.
­

Verantwoorde productie en consumptie (SDG 12)
Vanuit onze eigenzinnige aanpak durven we bestaande productie- en consumptiepatronen bij klanten ter discussie te stellen, als we aandachtspunten zien voor meer verantwoorde productie en consumptie. Veel klanten van ons zijn werkzaam in productieketens (bijvoorbeeld in de agrosector), of kunnen binnen hun dagelijkse bedrijfsvoering bijdragen aan duurzamere productie- en consumptiepatronen. Wij helpen hen om deze bijdrage te optimaliseren.
­

Klimaatactie (SDG 13)
Vanuit onze kernwaarden kiezen we ervoor om actie te nemen op klimaatgebied. Voor veel klanten én voor onze eigen organisatie bestaat een belangrijk deel van de milieu-impact uit de uitstoot van broeikasgassen door energiegebruik. We werken actief aan het terugdringen van deze negatieve impact, zowel in onze eigen bedrijfsvoering als in onze advisering. Daarbij streven we naar energieneutrale kantoren, duurzame mobiliteit en gebruik van circulaire materialen. In uiterlijk 2030 willen we net-zero zijn met betrekking tot onze CO2-uitstoot.
­

Vreedzame samenlevingen met eerlijke en toegankelijke instituties (SDG 16)
Onze kernwaarden vormen de basis van de rol die wij als accountants hebben en in de diensten die we leveren. We vervullen een essentiële functie bij het creëren van een adequaat en eerlijk functionerende economie, die gebaseerd is op samenwerking en vertrouwen. Door zekerheid te verschaffen over zowel financiële als niet-financiële informatie dragen we bij aan transparantie en betrouwbaarheid in het economisch verkeer.
­

Lees de volledige pdf Terug naar jaarverslag